Juhlapuheen kirjoittaminen

Jokainen pystyy pitämään hyvän puheen. Osalle juhlapuheen kirjoittaminen ja esiintyminen on helpompaa, osa tarvitsee enemmän harjoitusta tai apua. Kuunnellessaan juhlapuheita ihmiset arvostavat keveyttä, nokkeluutta, hauskoja muistoja ja asioita, jotka nostattavat tunnelmaa.

Tärkeää on tietysti huomata jubilaaria eli juhlan päähenkilöä / henkilöitä. Puhu hyvää. Kerro yhteinen muisto, hauska tarina tai sattumus. Kerro mikä tästä päivästä tekee erityisen merkittävän sinulle ja juhlittavalle. Kiitä yleisöä ja vieraita, että he osallistuvat yhteiseen juhlaanne. Esitä lopuksi hyvä toivotus tai kohota malja. Käytä huumoria hyvällä maulla.

Tekoälyn hyödyntäminen puheen valmistelussa on varmaankin sekä uhka että mahdollisuus. Jos koko juhlapuheen kirjoittaminen on toteutettu tekoälyllä, yleisö tajuaa sen. Jos olet hakenut inspiraatiota tai näkökulmaa muutaman virkkeen tai kappaleen verran, riski on pienempi. Tärkeintä olisi kuulostaa omalta itseltäsi ja puhua aidosti niistä ihmisistä, joita tilanne koskee. Tekoäly ei voi oppia tuntemaan keskinäisiä muistojanne tai tunteitanne ja merkitystänne toisillenne. Tämä on puheenkirjoittajan ja puheenvalmistelun ammattitaitoon kuuluva ominaisuus.

Hyvän juhlapuheen pituus on noin 3-5 minuuttia, ellei puhettasi ole erikseen merkitty osaksi juhlaohjelmaa esimerkiksi juhlan käsiohjelmaan. Siinä tapauksessa puheesi voi kestää 7-10 minuuttia, ei kuitenkaan mielellään tästä pidempään.

Puheen pitäminen

Entä sitten varsinainen puhuminen? Aikana ennen kyniä, papereita tai älylaitteita puheet täytyi opetella ulkoa. Kun puhe oli tallennettuna muistiin, esiintyjä oli vapaa liikkumaan, eläytymään ja kohtaamaan yleisön. Yhtenä taitavan puhujan merkkinä nykyäänkin pidetään sitä, että puhuttaessa voi katsoa ja huomata yleisönsä. Tämän takia ensimmäinen neuvo puheen pitäjälle on tavallisesti: älä tuijota paperia.

Harvalla meistä on aikaa opetella juhlapuheita ulkoa. Siksi on hyvä muistaa, että jo pienikin tauko paperista lukemiseen auttaa. Harjoittele muutama kohta puheestasi niin, että pystyt nostamaan katseesi juhlaväkeen. Älä välitä tai jännitä etukäteen, jos sanat eivät tulekaan ihan tarkalleen kuten paperissa, kukaan ei sitä huomaa.

Hyvä vinkki on tehdä itsellesi merkintöjä paperille. Suunnittele ja merkitse etukäteen, milloin kohotat katsetta yleisöön. Voit piirtää paperille myös muutaman hymiön sopiviin kohtiin – ne muistuttavat sinua, että hymy on tärkeää. Koita rohkeasti hymyillä puhuessasi, huomaat miten tarttuvasta ilmiöstä on kysymys.